Program Yeterlikleri
NoProgram Öğrenme Çıktıları: Bu programın başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
1 Psikoloji ile diğer disiplinler arasındaki ilişkileri ve etkileşimleri tanımlar, psikolojinin temel yaklaşım ve bakış açısının diğer disiplinlere ve disiplinler arası bakış açılarına olan katkılarının farkında olur.
2 Psikolojinin alt alanları ilişkileri ve etkileşimleri tanımlar.
3 Psikolojinin ileri düzey kuram ve kavramlarını tanımlar; Psikolojinin ve farklı alt-alanlarının temel kavram, soru ve sorunlarını tanır, tanımlar ve yorumlar.
4 Psikoloji ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması ve uygulanması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri kabul eder.
5 Psikolojinin, bilimsel bir disiplin olarak konumlanışını, davranışsal ve zihinsel süreçleri tarihsel bir perspektifle nasıl incelediğini ve hangi yöntemleri kullandığını tarif eder.
6 Psikoloji alanında sahip olduğu ileri düzeydeki bilgiyi farklı psikolojik süreçleri/durumları açıklamak için kullanır.
7 Psikolojinin geleneksel kuramları ile güncel yaklaşımlar arasında bağlantılar kurarak ve karşılaştırarak, bunları analiz eder.
8 Mevcut psikolojik uygulamaların sürekli iyileştirilmesine yönelik öneriler üretir.
9 Psikoloji alanındaki yeni uygulamalarda karşılaşılan olası problemleri öngörüp, önleyici stratejiler üretir.
10 Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
11 Alanı ile ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür, uygun araştırma yöntemlerini (nicel, nitel) kullanır ve uygun araştırma sorusunu üretebilir, desen oluşturabilir, deney tasarlayabilir ve uygulayabilir
12 Alanına yenilik getiren bilgi, düşünce, uygulama veya teknolojilerin hayata geçirilmesinde risk ve sorumluluk alır.
13 Kişisel, mesleki ve/veya çalışma alanı ile ilgili risk ve fırsatları değerlendirerek bilgi ve becerilerinin sosyal/kültürel/ekonomik katma değeri yüksek düşünceye/yaklaşıma/teknolojiye/ürüne dönüştürülmesinde sorumluluk alır; bireysel veya ekip üyesi olarak girişimci yetkinlik geliştirir.
14 Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
15 Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktararak alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir. Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır.
16 Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
17 Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı’nın İleri Düzeyi’nde tanımlanan bilgisayar kullanma yetkinliğine dayalı olarak alanının gerektirdiği ölçüde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
18 Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenler ve bunları uygular.
19 Mesleki çalışmalarında kişilerarası ve kültürlerarası benzerlik ve farklılıkları değerlendirir.
20 Alanı ile ilgili faaliyetleri, sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında edindiği bilinç doğrultusunda yürütür.




https://obs.arel.edu.tr/oibs/bologna/progLearnOutcomes.aspx?lang=tr&curSunit=116