Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi SÖZ
Program İçeriği
Gastronomi ve mutfak sanatları bölümü; yeme-içme ve mutfak kültürünü kalite ve estetik ile harmanlanarak yaratıcılık ve sanatın öne çıktığı, damağa ve göze hitap eden, bunu yaparken de yiyecek- içecek sektörünün işletmecilik boyutunu kapsayan multidisipliner bir alandır. Bölümümüzün temel amacı Türk Mutfağının yanı sıra Dünya mutfaklarına da hâkim, mutfak sanatlarını ve gastronomi trendlerini uygulayabilen, sanatkar ve zanaatkar yönünü güncel teknolojiler ve gelişmiş kalite anlayışı ile harmanlamış ve işletmecilik yetenekleri yönetici şefler yetiştirmektir. Bölümümüzden mezun olan öğrencilerimizin yemek pişirebilen şefler olmalarının yanı sıra gıdaların duyusal ve karakteristik özelliklerini bilen, yemek pişirmenin tüm ilkelerine ve sanatına hakim, yemeği tasarım ve estetikle birleştirerek başarı ile sunabilen, disiplinli ve sorumluluk sahibi, sektöründeki yenilikleri takip eden, değişime ve gelişime açık, liderlik vasfına sahip ve iletişim becerisi kuvvetli yönetici şefler olmalarını hedeflemekteyiz. Bilim ve sanattan oluşan multidisipliner bir alan olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm müfredatında bulunan gerek teorik gerekse uygulamalı dersler ile gastronomi kültürüne tamamen hakim Gıda ve Yeme-İçme sektörünü tanıyan, şef olduğu kadar işletme bilgisine de sahip, geleceği öngörebilen kültürel, teknolojik, sanatsal ve yaratıcı yönü gelişmiş yönetici şefleri yetiştirmeyi amaçlamaktayız. Sektörde etkin kişiler ile birlikte hazırladığımız müfredatımızda oluşturduğumuz sistematik alt yapı ile eğitimlerinin %60’ı uygulamalar ile geçiren öğrencilerimizin uygulama yönü güçlü, ilgi alanlarına göre seçebildikleri dersleri ile istedikleri alanda yoğunlaşmış, yaratıcılığı gelişmiş, sektöre gerek şef gerekse işletmeci pozisyonunda hâkim olabilen bireyler olmaları hedeflenmekteyiz. Bu hedefler doğrultusunda sektörün ihtiyaçları da göz önüne alınarak verdiğimiz sektör-akademi iş birliği odaklı eğitim ile mezunlarımızın ihtiyaca tam uygun donanımda olmaları önceliğimizdir.

Bölüm Başkanı
Dr.Öğretim Üyesi Özlem YALÇINÇIRAY
Tarihçe
Üniversitemiz 2007 yılında kurulmuş olup "Gastronomi ve Mutfak Sanatları" bölümü ise 2020 yılında Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde kurulmuş ve aynı yıl ilk öğrencilerini alarak eğitim faaliyetine başlamıştır. Güçlü bir akademik kadro ve ders müfredatı ile eğitime başlayan bölümümüz kısa sürede bir çok başarılı aktivite ile önemli başarılar elde etmiştir.
Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere alanında Lisans Derecesi verilir.
Kabul Koşulları
Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYS) Merkezi tarafından yapılan merkezi puanı ve Özel Yetenek Sınavı puanının ortalamasıyla yapılmaktadır.
Yabancı uyruklu öğrenciler, bu programa uluslararası geçerliliği olan SAT, ACT gibi sınav sonuçlarıyla ya da ortaöğretim mezuniyet notlarına göre kabul edilmektedir.
Değişim öğrencilerinin kabulü, AREL ile partner üniversite arasında imzalanan ikili anlaşmalar (Erasmus ya da Genel Akademik Protokol) çerçevesinde yapılmaktadır. Konuk öğrenciler, bu programda verilen derslere, ilgili akademik birimin onay vermesi durumunda kayıt olabilirler. Programı izleyecek yeterlikte dil bilme koşulu aranır.
Üst Kademeye Geçiş
Bu bölümünün lisans programını başarı ile tamamlayanlar aynı bölümde yüksek lisans ve/veya doktora yapabilecekleri gibi, ilgili alanlarda da lisansüstü programlara başvurabilirler. Lisans eğitimini tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları, yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları ve bilim sınavını başarmaları koşuluyla lisansüstü programlarında öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Dönemi içerisindeki amaçlanan program öğrenme çıktılarını öğrenmek,
Müfredattaki tüm dersleri başarı ile tamamlamak,
Stajlarını tamamlamış olmak,
240 AKTS değerini tutturmak,
Geçme notu olarak 4.00 üzerinden en az 2.00 alıp alttan ders bırakmamak.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlarımız, Restoran, otel, pastane ya da catering şef, yardımcı şef, yönetici şef, kısım sorulusu vb olarak görevlendirilebilir.
Ayrıca, akademik çalışmalar yapmak için akademik kariyer de yapabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınav yönetmeliği ile ölçme ve değerlendirme süreçlerine ilişkin genel bilgiler için Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'ne başvurulabilir. İstanbul Arel Üniversitesi tarafından kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri de aşağıda belirtilmiştir ki bu yöntemlerin çoğu programın amaç ve hedefleri doğrultusunda belirlenmiştir.

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri:

Ara Sınav
Bilgisayar Destekli Sunum
Final Sınavı
Kısa Sınav
Ödev Değerlendirme
Rapor Sunma
Tez Sunma
Uzman / Jüri Değerlendirmesi
Staj Değerlendirme
Yerinde Uygulama Değerlendirmesi
Laboratuvar



https://obs.arel.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=433